Jak vybrat příměstský tábor?

Letní prázdniny se nenápadně přibližují a spousta dětí vyhlíží tábory – ať už klasické pobytové, nebo příměstské – jako příležitost, jak si odpočinout od online výuky a strávit čas s kamarády. V posledních dnech se v nejrůznějších zdrojích objevuje informace, že tábory se při dodržení určitých opatření budou moci konat. Organizátoři tak pilně pracují na jejich přípravě a rodiče se začínají poohlížet po tom správném prázdninovém programu pro své ratolesti.

Prázdninovým trendem posledních let jsou příměstské tábory, tzv. “bez spaní” – děti ráno přicházejí, přes den si užívají táborový program a odpoledne si je rodiče opět vyzvedávají. Jelikož jsou tzv. “příměšťáky” relativní novinkou, a navíc je jich doslova nepřeberné množství, řada rodičů neví, jak vybrat správný příměstský tábor.

Přestože děti neodjíždějí na několik týdnů pryč jako v případě pobytových táborů, svěřit je na celý den organizátorům není něco, co byste měli dělat bez rozmyslu. Tento článek vás stručně provede základními aspekty výběru příměstského tábora a upozorní, čeho je dobré si všímat. V závěru na vás čeká i shrnutí letošní nabídky táborů v Praze, které vám může ukázat, jakým směrem se vydat, až začnete plánovat dětem program na léto.

Kdo tábor pořádá?

Při výběru příměstského tábora je třeba brát v potaz, že takovou akci může organizovat v zásadě kdokoli. Legislativa je v tomto ohledu trochu liknavá. Je tak hlavně na vás, abyste si ověřili, kdo daný příměstský tábor pořádá.

Zajímejte se, jak dlouho organizace působí, jak dlouho pořádá akce pro děti, jestli třeba nabízí aktivity i během školního roku, jak je možné ji kontaktovat... A zkrátka jaký celkový dojem na vás dělá.

Co vedoucí a instruktoři?

Všechno může vypadat skvěle, ale spokojenost vašeho dítěte s táborem nakonec vždy závisí na vedoucích a instruktorech, kteří tábor vedou. V ideálním světě jsou to kvalifikovaní profíci, které práce s dětmi zkrátka baví. Předpisy ale kupodivu nijak neupravují, že by vedoucí na příměstských táborech museli mít jakoukoliv kvalifikaci. Zajímejte se tedy, kdo se bude o vaše děti starat.

Mají pedagogické vzdělání, absolvovali školení?

Prošli certifikovaným kurzem první pomoci?

Má organizace vlastní metodiku k programu, nebo mají instruktoři volnou ruku?

Zpravidla bývá dobrým znamením, pokud má organizátor tým dlouholetých vedoucích. Za prvé to značí, že se vedoucí osvědčili v předchozích letech. Za druhé, pokud si organizace takové vedoucí hýčká, nejspíš jí záleží na tom, aby bylo o vaše děti dobře postaráno.

Recenze

Zkušenosti ostatních rodičů vám mohou při rozhodování pomoci. Recenze najdete i přímo na stránkách pořadatele, ale rozhodně se nespoléhejte jen na ty (protože kdo by umístil na vlastní stránky jiné než perfektní hodnocení??).

Relevantní recenze nabízí třeba Google, Facebook nebo různé databáze táborů.

Pokud objevíte větší množství recenzí od nespokojených rodičů, pokuste se danému táboru zkrátka vyhnout – většinou tak ušetříte peníze i starosti.

Který tábor vybrat?

Máte pocit, že výběr správného pořadatele je složitý úkol? Počkejte, až uvidíte tu nekonečnou nabídku jednotlivých táborů!

Jaké je zaměření?

Dnes je na výběr z nepřeberného množství druhů příměstských táborů – od sportovních přes umělecké, hudební, divadelní, turistické, jazykové, dobrodružné až po vědecké. Přičemž na zaměření tábora záleží!

Pouhé označení zaměření tábora může být zavádějící nebo příliš obecné – zajímejte se, jaké konkrétní aktivity tábor zahrnuje. Třeba takových sportovních táborů je v nabídce několik desítek, a i když mají stejné zaměření, každý vypadá úplně jinak.

Každopádně nezapomeňte do výběru zapojit děti – koneckonců jsou to děti, kdo se bude tábora účastnit.

Jak to na táboře vypadá?

Čím více informací o daném táboře vám organizátor poskytne na svých stránkách, tím lépe se vám bude vybírat. Zároveň to napovídá, že má tábor dobře promyšlený a připravený.

Jak staré děti na táboře budou?

Jak vypadá konkrétní program tábora?

Jak se budou děti stravovat?

Co je zahrnuto v ceně?

Pokud nenajdete odpovědi na svoje otázky, neváhejte se pořadatele ptát – ze způsobu komunikace navíc poznáte, komu vlastně děti svěřujete.

Co když tábory tohle léto vůbec nebudou?

I při pečlivém výběru se samozřejmě může stát, že se vláda rozhodne letos tábory nepovolit.

Má tedy smysl vybírat teď příměstský tábor? Má! Spousta organizací totiž právě z tohoto důvodu nabízí garanci vrácení peněz, pokud se tábory neuskuteční nebo dítě onemocní.

 

Abychom vám letošní výběr příměstského tábora trochu usnadnili, udělali jsme malý průzkum u rodičů. Na jeho základě jsme vybrali šest nejoblíbenějších organizací, které pořádají příměstské tábory v Praze, a porovnali jsme je na základě šesti aspektů, kterých byste si měli při výběru tábora všímat.

 

 

SPORTJOY

Gymnathlon

Věda nás baví

Sportovní kempy.com

Veselá věda

Sportlines a.s.

Zaměření táborů

sportovní, kreativní, dobrodružné

sportovní

přírodovědné, vědecké, umělecké, všeobecné, sportovní

sportovní

vědecké

sportovní, parkourový, úniková hra, jednodenní

Pro jakou věkovou skupinu?

3–15 let

5–9 let

4–15 let

5–12 let

6–12 let

3–15 let

Hodnocení z Google

5/5★

46 recenzí

4,6/5★

30 recenzí

3,5/5★

8 recenzí

5/5★

11 recenzí

?/5★

0 recenzí

?/5★

0 recenzí

Délka programu

7:30–18:00

8:00–16:30

7:30–16:00

7:00–17:00

8:00–16:00

7:00–17:00

Garance vrácení peněz

Ano

100 % v případě zrušení táborů

Je možné se do 14 dnů před táborem odhlásit a dostat 100 % zpět.

V případě nemoci méně než 14 před táborem se částka přesouvá na jiný termín.

Ano

100 % v případě zrušení táborů

Ano

100 % v případě zrušení táborů

Při odhlášení 14 a méně dnů před táborem se vrací 50 % částky.

V případě nemoci se částka vrací na základě lékařského potvrzení.

Ano

100 % v případě zrušení táborů.

neuvedeno

neuvedeno

Cena za týden

2950 Kč

3990 Kč

2500–3490 Kč

3190 Kč

2950 Kč

2100–3850 Kč

Web

www.sportjoy.cz

www.gymnathlon.cz

www.vedanasbavi.cz

www.sportovnikempy.com

www.veselaveda.cz  

www.prazdniny-v-praze.cz

 

 

Přejeme vám, ať vyberete správně, a dětem, ať si užijí parádní léto!