Běhání s dětmi

Běháte??? Když se vám narodí prcek, šoupnete ho do speciálního sportovního kočárku a běháte i s ním. Jenže pak někdy přijde okamžik, kdy vám z kočárku vyroste, a vy začnete přemýšlet, jak byste s ním mohli běhat i nadále – po svých a po jeho. Děti běhají rády, ale aby radost z běhu hned zase neztratily, je dobré dbát na několik věcí. Není nic roztomilejšího, než dětská kategorie běžeckého závodu. Děti uběhnou pár set metrů, dostanou medaili a jsou šťastné. Jak běhat s dětmi, jak trénovat a motivovat malé běžce?

 

Kdy začít běhat s dětmi

Máte doma malého běžce, nebo chcete, aby vaše děti začaly trénovat běh? Důležité je nezačít hned nudnými nebo náročnými tréninky, děti to musí bavit, jinak to pro ně bude jen další povinnost, kterou nařídí dospělí.

Nejvíce dětí ve 14 – 15 měsících už umí většinou běhat docela dobře. Jestli byste je chtěli vzít s sebou na vaši běžeckou rundu už teď, tak s tím ještě počkejte. Existují sice děti, které už ve 3 nebo 4 letech rodiče přihlásí na různé dětské závody, ale měli byste si dobře rozmyslet, jestli je vaše dítě na to dost zralé. Je tu nebezpečí, že když se dítě přetíží, ztratí chuť běhat – a to přece rozhodně nechcete! Dobrý věk pro začátek vašeho společného běhání je cca 5 let, ale zpočátku se držte zpátky a běhejte s dítětem krátké trasy, maximálně cca 1 km.

Místo nudného tréninku vymýšlejte hry

Napoprvé jim ukažte, že běhání je zábava – měňte povrch i rychlost.

Vyběhněte ze sídliště na cyklostezku, potom do lesa, do kopce, z kopce, a na poslední chvíli vymýšlejte různá zpestření – teď oběhneme třikrát tenhle strom, tady musíme běžet svižně ale potichu, abychom nevzbudili divoká prasata. Klidně za nimi choďte velkými kroky a chrochtejte, uvidíte, jak se jim poběží.

Jak běhat s dětmi – musí je to bavit!

Pokaždé připravte nějakou nečekanou obměnu – slalom, sprinty, pro větší děti může být i běh do schodů. Ve známém lese můžete připravit s dalšími dospělými orientační běh pro více dětí – to je ta správná motivace, při které je potřeba rychlost i chytrost – není to žádný nudný trénink.

Vysvětlete důležitost protažení a cvičení

Před každým během se s dětmi protáhněte. Za chvíli si cviky zapamatují a budou je provádět po paměti. Vysvětlete, kterým cvikem se protáhnou jaké svaly, děti potřebují vědět, proč to dělají.

Odměňujte malé běžce

Nejlepší je, když budete běhat společně s dětmi, a sem tam vyhlásíte nějakou výzvu. Jako třeba: Když mě u příštího sprintu předběhneš, vezmu tě na zmrzlinu. Podporujte ve své ratolesti soutěživost jemně, bez nátlaku. Vysvětlete dítěti, že vy jste rychlejší, protože jste více trénovali a až s vámi bude trénovat už pár dní, nechte ho vyhrát. Napříště zadejte něco obtížnějšího.

Když děti běh opravdu baví

Pokud uvidíte, že to vašeho potomka chytlo, můžete ho přihlásit do atletického oddílu. Zhruba kolem 7 let už si dítě o přihlášení na různé sportovní kroužky řekne samo. Bude to mít trochu jiný náboj, než trénování s rodiči, a navíc si tam váš syn nebo dcera najdou kamarády, které také baví sport. Naučí se disciplíně a bude to dítě sociálně a fyzicky rozvíjet.

Dětské běžecké závody

Najděte vhodný závod, a směle do toho – hlavně žádný nátlak. Pokud se děti na závodění s ostatními necítí, počkejte. Je možné, že za pár měsíců nebo let změní názor. Netlačte je do soupeření za každou cenu.

Na závodech, kde jsou dětské kategorie nebo na závodech přímo pro děti je většinou dostatek vyžití – skákací hrad, hry, dětská hudba a jídlo…i to děti motivuje a na závod se těší. A když potom, co uběhnou svých pár stovek metrů, můžou rovnou s medailí na krku začít fandit rodiči, budou v sedmém nebi.

Na co byste měli dát pozor při výběru bot pro děti?

Sehnat dětské běžecké boty není tak snadné. Když už najdete obchod, kde je vedou, dejte si s jejich zkoušením načas. Dětské nohy mají jiný tvar než nohy dospěláka, jsou plošší. Nedejte na to, že se jim líbí barva, případně značka, a důkladně vyzkoušejte, jestli mají prsty v botách dost místa, jestli boty nikde netlačí a na noze skutečně sedí. Protože děti rychle rostou, může se vám stát, že budou v některém roce potřebovat i dva páry.

Přejeme vám hodně společně naběhaných kilometrů, které budou příjemné pro vás i pro vaše děti!

Zdroje:

https://obehani.cz/behat-detmi-zacnete-trenovat-hrou-motivaci/

http://www.bezeckaskola.cz/clanek-2651-behani-deti-kdy-zacit-jak-zacit-jak-pripravit-trenink.html